Blogit ja verkkosivut

Heippa! 
Kiva että olet löytänyt tiesi tälle sivulle! Tätä sivua käytettiin aikanaan Tampereen seudun työväenopiston Blogi-kurssin opetussivustona, jonka jätin verkkoon saatavaksi kaikille kiinnostuneille.
Valitettavasti en ole enää ehtinyt päivittämään tätä sivua, joten löytämäsi tiedot saattavat olla hyvinkin vanhentuneita. 

Olet varmasti kuullut puhuttavan blogeista ja verkkosivuista. Termien arkipäiväisyydestä huolimatta, harva kuitenkin osaa erottaa nämä kaksi toisistaan. Vaikka merkittävin ero näiden kahden välillä lieneekin niiden käyttötavassa, on aiheellista purkaa niiden eroavaisuuksia hieman tarkemmin.

Verkkosivut -termin (eng. web page) alkuperä on sangen loogisesti pääteltävissä. Sivu, joka on verkossa on yhtä kuin verkkosivu. Tällä tavalla järkeiltynä blogigin on vain sivu, joka on verkossa, eli verkkosivu. Perinteisesti verkkosivusta tai verkkosivustosta  (eng. website) puhuttaessa tarkoitetaan kuitenkin sivustoa, joka koostuu staattisesta sisällöstä ja rakenteesta. Jos tarkastelemme esimerkiksi Tampereen seudun työväenopiston verkkosivuja, huomaamme että sivut ja niiden sisältö pysyy pääpiirteittäin muuttumattomana päivästä toiseen. Näiden sivujen sisältö päivittyy toki ajankohtaisista tiedotteista erilaisiin kurssikuvauksiin, mutta "varsinainen rakenne" ja sisältö pysyvät suhteellisen muuttumattomina. Verkkosivujen perustarkoitus on usein tiettyyn aiheeseen liittyvän tiedon kasaaminen yhteen ja samaan paikkaan. Verkkosivustoille voidaan siis lisätä ja päivittää uutta tietoa, mutta perussisältö ja rakenne pysyvät lähes samana. 

Entäpä sitten blogi? Vaikka blogigin on lopulta vain verkossa oleva sivu, on sillä tietyt ominaispiirteensä. Saatoit jo tietääkin, että termi blogi tulee alunperin sanoista Web log, jonka voisi vapaasti suomentaa verkkolokikirjaksi tai verkkopäiväkirjaksi. Alkuperäisen nimensä mukaisesti bloggaaminen perustui käyttäjien haluun kirjata merkintöjä jokapäiväisistä ajatuksista ja tapahtumista verkkolokikirjaan tai -päiväkirjaan, ja jakaa näitä perheidensä, ystäviensä ja kollegoidensa kanssa. Perustavana ajatuksena oli sisällön  jakaminen muiden kanssa; ei niinkään tietovarannon luominen (vrt. verkkosivut). 

Siinä missä verkkosivut pyritään yleensä muodostamaan järkevästi organisoiduksi tietokokonaisuudeksi, blogit ovat foorumi, jossa ihmiset voivat julkaista ajatuksiaan, valokuviaan ja havaintojaan niin järjestelmällisesti tai epäjärjestelmällisesti kuin he itse haluavat. Blogijulkaisujen ei tarvitse liittyä toisiinsa; niiden ei tarvitse olla kategorisoituja tai järjestettyjä tietyllä tavalla. Yleisesti ottaen ainoa blogijulkaisuja määrittävä tekijä on niiden aikajärjestys: Blogitekstit asettuvat blogiin ajallisesti siten, että uusin teksti näkyy ensimmäisenä ja vanhin teksti viimeisenä. Melko loogista, eikö vain?

Toinen keskeinen blogeja ja verkkosivuja erottava tekijä on vuorovaikutteisuus. Blogit tarjoavat mahdollisuuden kommentoida ja keskustella blogijulkaisuista. (Tätä ominaisuutta suositaan nykyisin monilla verkkosivuillakin.)

Konkretisoidaksemme eroja vielä enemmän, voisimme kenties verrata verkkosivuja oppikirjaan, ja blogeja sanomalehteen tai aikakauslehteen. Oppikirjaa päivitetään vain silloin kun uutta - uuden painoksen painamisen arvoista - tietoa on tarjolla. Sanomalehtiä sen sijaan painetaan päivittäin, ja aikakauslehtiä sitä mukaa kun uusia ajatuksia tai tekstejä on saatu tehtyä. Sanomalehdissä tai aikakausilehdissä painettujen julkaisujen ei tarvitse liittyä toisiinsa, vaan ne voivat käsitellä vaihtelevia, ajankohtaisia ja mielenkiintoisia aiheita.